Menu Close

over ons / persberichten

Colruyt Group verwerft belang in SMARTMAT NV en versterkt zijn marktleiderschap in de Belgische food e-commerce

Halle, 4 februari 2022 – Colruyt Group verwierf op 3 februari 2022 een belang van 41,36% in Smartmat NV, specialist in maaltijdboxen onder de merken Foodbag en 15gram. Zo wordt de retailgroep aandeelhouder in dit dynamische food e-commerce bedrijf, samen met de oprichters en met Korys, de investeringsmaatschappij van de familie Colruyt, die al een aandeel had in Smartmat NV. Met de investering in maaltijdboxen en in de ontwikkeling van het nieuwe online grocery-concept Rayon wil Colruyt Group zijn klantgericht aanbod in de Belgische online voedingsmarkt verder uitbreiden.

Smartmat, een belangrijke speler in de Belgische food e-commerce

Smartmat NV is een belangrijke Belgische speler in de online voedingsmarkt. De onderneming is vooral gespecialiseerd in de samenstelling en levering van maaltijdboxen onder de merknamen Foodbag en 15gram. Daarnaast lanceerde Smartmat op 24 januari laatsleden het concept Rayon: een online supermarkt met thuislevering in heel België.

Colruyt Group en Smartmat NV werken sinds 2019 met elkaar samen. De “One Meal Box” van Foodbag is te koop bij de OKay-filialen en in een aantal Collect&Go afhaalpunten kunnen maaltijdboxen van Foodbag afgehaald worden. Stéphane Ronse, algemeen directeur van Smartmat geeft aan: “Voor ons is de toetreding van Colruyt Group in ons kapitaal een logische stap: met de verankering van ons partnership zullen we onze bestaande relatie nog meer kunnen uitbreiden en versterken. We gaan nu de complementariteit met bestaande producten en diensten verder onderzoeken en uitdiepen. Voor ons biedt dit erg veel interessante en mooie opportuniteiten”.

Korys heeft al sinds 2016 een aandeel in Smartmat/Foodbag en blijft ook aan boord om verder bij te dragen in de ontwikkeling.“Korys kent zowel de sector als het bedrijf en het management heel goed. We kijken er naar uit om die kennis ten dienste te stellen bij de volgende stappen in de groei van het bedrijf, samen met het management en Colruyt Group” voegt Thomas De Kempeneer, Investment Director bij Korys toe.

Marktleiderschap verder uitbouwen in de online voedingsmarkt

De activiteiten van Smartmat vormen een strategische fit met Colruyt Group. Ze zijn een aanvulling op de bestaande dienstverlening via Collect & Go en op de positionering van de verschillende merken van de retailgroep. Tom De Prater, Verantwoordelijke E-Commerce Food bij Colruyt Group, blikt vooruit: “Het samengaan met een dynamisch groeibedrijf als Smartmat is een nieuwe belangrijke stap voor Colruyt Group om verder te groeien in het aanbieden van gemakkelijkheidsoplossingen aan onze klanten. Het laat ons toe ons productaanbod verder te vervolledigen én te groeien in thuisleveringen. Met dit nieuwe partnership bouwen we ons productaanbod in online verder uit via de markt van maaltijdboxen én gaan we verdere stappen zetten in de ontwikkeling van duurzame aan huis levering van online boodschappen.”.

Colruyt Group en Smartmat zien ook mogelijkheden in het uitwisselen van expertise op het gebied van logistiek, distributie, en dergelijke om de (kosten)efficiëntie van de online- dienstverlening te verbeteren. Colruyt Group blijft daarnaast onverminderd verder investeren in zijn bestaande online-formules in food (Collect&Go) en non-food (Dreamland, Dreambaby, The Fashion Society, Newpharma, MyComfort24 en Collishop afhaalpunten).

Marc Hofman, COO Retail bij Colruyt Group, ziet nog verschillende andere mogelijkheden om samen met Smartmat op te werken: “Naast de strategische online match delen wij ook dezelfde waardengedreven visie op het vlak van lokale sourcing, focus op seizoensgebonden producten, aandacht voor duurzame verpakkingen, het vermijden van voedselverspilling en klantgerichte dienstverlening”.

Stéphane Ronse treedt Hofman bij: “Wij zijn bijvoorbeeld bijzonder trots op onze chauffeurs: (vroeg)gepensioneerden die onze maaltijdboxen met de glimlach aan huis komen brengen”. Smartmat blijft geleid worden door het ervaren en hands-on managementteam dat aan boord blijft met het oog op de verdere uitbouw van de verschillende takken in de business.

De transactie

Colruyt Group verwerft een belang van 41,36% in Smartmat NV door overname van aandelen van de oprichters en van Korys, dat al sinds 2016 een participatie had in het bedrijf. Colruyt Group en Korys hebben nu elk 41,36% van de aandelen, de oprichters behouden het overblijvende deel. Als gevolg van deze transactie zal het kasstroomoverzicht van Colruyt Group een cash uitgave tussen EUR 26 miljoen en EUR 28 miljoen omvatten, grotendeels in boekjaar 2021/22. De waardebepaling gebeurde door toepassing van marktconforme waarderingsmethodes. Smartmat zal opgenomen worden volgens de vermogensmutatiemethode. Colruyt Group verwacht dat deze transactie geen materiële impact zal hebben op het nettoresultaat van het boekjaar 2021/22 en van volgend boekjaar.

In het kader van de belangenconflictregeling werden de vereiste maatregelen genomen.

Voor vragen over dit persbericht of voor verdere informatie, kunt u terecht bij:

  • Colruyt Group: Stefaan Vandamme (CFO), Marc Hofman (COO Retail) en Hanne Poppe (Persverantwoordelijke)
  • Smartmat: Stéphane Ronse (CEO) via Debby Wilmsen (Diamonds & Pearls Communication)
  • Korys : Thomas De Kempeneer (Investment Director)
    • E-mail (journalisten): thomas.dekempeneer@korys.be

Over Colruyt Group

Over Colruyt Group Colruyt Group is actief in de distributie van voedingswaren en non-food in België, Frankrijk en Luxemburg, met meer dan 600 eigen winkels en ongeveer580 aangesloten winkels. In België gaat het om Colruyt Laagste Prijzen, OKay, Bio-Planet, Cru, Dreamland, Dreambaby, Bike Republic en de geaffilieerde winkels Spar. In Frankrijk zijn er naast Colruyt-winkels ook geaffilieerde winkels van Coccinelle, Coccimarket en Panier Sympa. De groep is meerderheidsaandeelhouder van The Fashion Society, die de kledingketens ZEB, PointCarré, The Fashion Store en ZEB For Stars omvat. JIMS baat fitnessclubs uit in België en Luxemburg. Solucious en Culinoa leveren foodservice- en retailproducten aan professionele klanten in België (ziekenhuizen, kmo’s, horeca,…). Verder omvatten de activiteiten van Colruyt Group energieleveringen van DATS 24 in België (brandstoffen, aardgas en groene energie) en Frankrijk (brandstoffen), print en document management oplossingen (Symeta Hybrid). De groep telt meer dan 32.000 medewerkers en realiseerde in 2020/21 een omzet van EUR 9,9 miljard. Colruyt is genoteerd op Euronext Brussel (COLR) onder ISIN-nr. BE0974256852

Deel dit artikel

Overzicht persberichten